Going. | Warsztaty kulinarne: wegańskie kimchi - Pokój na lato

Warsztaty kulinarne: wegańskie kimchi

12:00 | Sobota, 20 lipca 2019
Pokój na lato

Warsztat

Free

Free

Historia kimchi sięga VII wieku. Kimjang, czyli tradycyjny proces przyrządzania tej koreańskiej potrawy, od 2013 roku został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Kimjang gromadzi rodzinę, sąsiadów. 3/4 Koreańczyków bierze w niej regularnie udział. To także tradycja spotkania, wspólnej pracy i dzielenia się jedzeniem. Techniki kimjang dzieci nauczane są już w szkołach, a w każdym domu kimchi ma swój oryginalny smak, przekazywany z pokolenia na pokolenie poprzez charakterystyczne dla każdego domu techniki i składniki.

Kimchi to jedna z pięciu najzdrowszych potraw na świecie. Jest bogatym źródłem bakterii probiotycznych, które jako naturalny element naszej flory bakteryjnej, wspomagają układ odpornościowy i trawienny. O dobroczynnych efektach kimchi można pisać bardzo długo. Więcej ciekawostek dowiecie się podczas wspólnego kimjangu z dziewczynami z Las Vegans.

Swoje wegańskie kimchi robią z miłości do roślinnego jedzenia i z myślą o większych celach – nie krzywdzenia zwierząt i planety. Tradycyjny wywar rybny czy ostrygowy zastępują oryginalnym połączeniem bezglutenowego sosu sojowego i wywaru dashi. Nie marnują żywności - grzyby z wywaru wykorzystują ponownie a z resztek z warzyw wyciskają sok. Sklepy, które sprzedają ich kimchi namawiają do odbierania słoików od klientów do ponownego wykorzystania. Nie używają plastiku, polepszaczy, pasteryzacji, konserwantów i zbędnych składników. Wspierają lokalny rynek – zarówno rolników jak i małe, ekologiczne, prowadzone z pasją sklepy i miejsca, gdzie można dostać ich kimchi. Lubią dzielić się swoją wiedzą, zachęcają do robienia swojego kimchi w domu, dlatego do swojej oferty dołączyły własną pastę do przygotowania kimchi samodzielnie. Może wezmą ze sobą probiotycznego szota, który powstaje przy okazji kiszenia kimchi?

W trakcie warsztatów dziewczyny opowiedzą o kimchi (np. dlaczego poleciało w kosmos!?) i pomysłach na jego wykorzystanie oraz pokażą, jak przygotować dwa rodzaje kimchi: klasyczne i z ananasem

Pobierz Going. i miej miejski kalendarz zawsze pod ręką.
kup bilet
więcej
  kazdego     wiecej     oryginalny     proces     zywnosci     niematerialnego     wpisany     weganskie     soba     dowiecie     kimchiw     krzywdzenia     efektach     swoj     bakteryjnej     polepszaczy     rolnikow     sloikow     probiotycznego     pokolenie     kimchi     naturalny     przygotowania     zbednych     pracy     grzyby     samodzielnie     pokolenia     szota     potrawy     mysla     wykorzystuja